İşitme cihazı kullanımında kişiye özel kulak kalıbının önemi
İşitme Cihazlarında Kişiye Özel Kulak Kalıbı
İşitme cihazlarında kişiye özel kulak kalıbı, cihazın, kulak kanalına doğru şekilde oturmasını ve işitme kaybını en iyi şekilde düzeltebilmesini sağlar. Bu, daha iyi ses kalitesi, daha az geri bildirim (feedback – ıslık/ötme sesi) ve daha rahat bir kullanım sağlar. Kişiye özel kulak kalıpları, kullanıcının kulak yapısına ve ihtiyaçlarına uygun olarak özel olarak tasarlanır, böylece daha etkili ve kişiselleştirilmiş bir işitme deneyimi sunar.
Standart kulak anotomisine sahip aşırı geniş ya da aşırı dar olmayan kulaklarda son dönem gelişen teknolojinin de etkisiyle standart ancak farklı şekil ve ebatlarda proplar la da iyi sonuç alınabilmekte,kimi durumlarda kullanıcılar hem estetik hemde konfor açısından propla kullanımı da tercih edebilmektedirler. Ancak ileri ve çok ileri kayıplarda kişiye özel kulak kalıpları daha verimli sonuç alınmasını saglayabilmektedir.
Ayrıca ,her ne kadar ilerleyen cihaz teknolojisiyle kalıp etkisi azalmış olsa da bazı işitme kaybı türleri ve işitme seviyesi grafiklerindeki farklılıklar sebebiyle, örneğin yüksek frekanslı (ince sesler ve sert sessiz harler) seslerde işitme cihazının maksimum kazanç değerini yakalayabilmek için kulak kalıbına ve bu kulak kalıbının kanal boyunun uzun yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca ileri dereceli işitme kayıplarında da tam kalıp yapılması sayesinde geri bildiriminiz maksimum kazanç kullanılabilmektedir.
Konuyu basitçe bir örnekle ifade etmek gerekirse eğer kalıp kullanılması gereken bir kayıp ve standart dışı bir kulak kanalında kişiye özel kulak kalıbı kullanılmaması süratli bir spor arabaya bisiklet tekerleği takarak sonuç almayı beklemeye benzeyebiliriz.
Kulak izi özel malzemeler ve özel bir yöntemle tecrübeli bir uzman tarafından alınmalıdır. Özellikle pediatrik grupta bu durum çok daha önem arz etmektedir .Ayrıca kulak izinden kulak kalıbını imal edecek uzmanında işitme kayıpları ve kulak anatomisi hakkında teknik yeterli bilgiye sahip olması gereklidir.
Özel kulak kalıplarıyla ilgili önemli bilgi;
Gerek sert kulak kalıbı malzemesinden, gerekse biofar malzemeden yapılan kulak kalıpları belirli periyotlarda yenilenmelidir yenilenmediği takdirde kalıp üzerinde biriken bakteriler zaman içerisinde kulak kalıbının bozulmasına neden olur biopol kalıpları için tavsiye edilen süre 6 aydır ancak 1 yıla kadar da uzayabilmektedir bu süre sert Kalıp malzemesinden yapılan kalıplar ise ise biraz daha uzun süre dayanabilmektedir. Ancak her iki kalıp malzemesinden yapılan kalıpta da hortum kullanılmışsa hortum 3-4 ayda bir sertleştiği için yenilenmelidir bunun iki sebebi vardır. Birincisi kalıp hortumu sertleştiğinde işitme cihazının ürettiği akustik değerler değişebilir, bu da işitme cihazından alacağınız performansı düşürebilir. Bunun dışında işitme cihazının boynuz kısmına takılan hortum burada sertleştiğinde zaman içerisinde boynuzun uç kısmının kırılmasına ve işitm ecihazı kullanıcısının daha fazla masraf yapmasına sebep olmaktadır.